Metroen holder styr på tiden
Metroen bruger bemandingsplanlægning og tidsregistering til at optimere bemandingen med stewarder i Metro togene og samtidig holde styr på medarbejdernes tidMetro Service, der er driftsselskabet bag Metroen i København, er et selskab hvor udviklingen går utroligt stærkt. Fra den spæde start for blot et par år siden til i dag hvor der er godt 280 ansatte, og med udsigt til at ekspandere mere efterhånden som Metroen bliver udvidet. Serviceleder Jan Nielsen er chef for de knap 90 stewarder, der dagligt giver råd og vejledning til Metroens mange tusinde kunder. Da Jan Nielsen startede som leder for stewarderne for godt 2 år siden, var der bare 6 stewarder ansat. At holde styr på tiden blev klaret ved at hver medarbejder havde et regneark, som han udfyldte med sine møde- og gå-tider. Et nemt og overskueligt system når der ikke er flere medarbejdere at holde styr på. I dag er der 89 stewarder ansat hos Metro Service, der arbejder i treholdskift alle ugens 7 dage. Det stiller store krav til planlægnings- og opfølgningssystemet. At lave løn manuelt for 89 medarbejdere på baggrund af registreringer i et regneark er en opgave der kan tage pusten fra enhver lønansvarlig. Derfor har Metro Service set sig om efter et system, der kan holde styr på vagtplanlægningen, mødt- og gået-tider samt fravær – ikke alene for stewarderne, men for alle virksomhedens 280 medarbejdere. |
![]() |
"I ProMark har vi fundet et system, der opfylder alle de behov vi har. Det er et fleksibelt system, der gør os i stand til at planlægge vores ressourcer optimalt og samtidig dokumentere, hvad det koster at bemande Metroen."
Jan Nielsen
Serviceleder, Metro Service
Dokumentation for driften
"Vi var på udkig efter et tidsregistrerings- og vagtplanlægningssystem, der kunne håndtere alle vores skiftende vagter, beregning af tillæg, overførsel til Visma Løn og samtidigt være brugervenligt og 100% stabilt", siger stewardleder Jan Nielsen og fortsætter: "I ProMark har vi fundet et system, der opfylder alle de behov vi har. Det er et fleksibelt system, der gør os i stand til at planlægge vores ressourcer optimalt og samtidig dokumentere, hvad det koster at bemande Metroen."
Let for brugerne
"En af de ting, der har imponeret mig ved ProMark, er brugervenligheden. Al dialog mellem bruger og systemet foregår i klar tekst – uanset om registreringen foregår via en PC eller en af Marks terminaler," siger Jan Nielsen og tilføjer: "Brugeren skal ikke tænke på at taste koder, hvis han en dag møder senere eller går tidligt, fx på grund af lægebesøg. Brugeren bliver automatisk præsenteret for en liste med årsager, som han kan vælge fra – vel at mærke årsager som vi selv definerer."
Sparer tid til kontrol
"Samtidig har vi mulighed for at specificere, hvilke årsager der skal godkendes af lederen. Nogle årsager er vigtigere end andre. Fx er vi ikke interesseret i at bruge tid på at godkende, hvis en medarbejder kommer 5 minutter for sent en dag," siger Jan Nielsen og fortsætter: "Vi udvælger de afvigelser, der har betydning for driften og koncentrerer os om dem. Det betyder sparet tid til kontrol og mere tid til det væsentlige," slutter Jan Nielsen.
Når Metroen er fuldt udbygget med alle linjer, vil der være 130 stewarder til at hjælpe og vejlede passagerne i Metro-togene. Metro Service forventer en implementeringstid for systemet på bare to måneder og regner med at være i drift med ProMark den 1. april 2003.
Baggrund
Metro Service er driftsselskabet bag den nye Metro i København, der åbnede den 17. oktober 2002. Metroen kører førerløst, og togene styres centralt af IT-systemer. I myldretrafikken kører togene med intervaller på ned til tre minutter.