Hvad har HR til fælles med Chandler Bing fra TV-serien ”Venner”?

De fleste forstår, at Chandler har et vigtigt job, men det er de færreste, der ved, hvad han egentlig laver. Sådan er det også for mange, der arbejder med HR. Så hvordan forklarer man familie, venner og kollegaer, hvad HR-arbejdet indebærer? Det giver en række HR-medarbejdere deres personlige bud på her

For mange er det stadig et mysterium, hvad Chandler fra den populære TV-serie ”Venner” beskæftiger sig med. Det typiske svar er, at han har et godt job, men i virkeligheden er det de færreste, der ved, hvad han egentlig laver.

Sådan oplever mange HR-ansvarlige det også. Deres omgivelser ved, at de har et godt job, men ved ikke helt hvad det går ud på. Og det kan være svært at forklare venner, familie og kollegaer, hvad det egentlig betyder at arbejde med HR (Human Resources).

Det er helt forståeligt – ikke mindst fordi HR-området favner så bredt. I dag beskæftiger HR sig både med lønadministration, lederudvikling, employer branding, jura, trivsel, medarbejderudvikling, talentudvikling, workforce management og meget mere.

Vi har bedt en række HR-ansvarlige om at give deres personlige bud på, hvordan de bedst forklarer deres rolle til andre, som ikke har kendskab til HR.

Forskellige forklaringer til unge og ældre

Vores interviewpersoner er enige om, at der er to grupper, som det er specielt vanskeligt at forklare rollen til: nemlig de ældre og børn/unge. De ældre kan dog have kendskab til begrebet ”personaleafdelingen”, så flere af de adspurgte bruger det begreb, når de forklarer til ældre mennesker.

Ulrika Öberg, Franke FuturumUlrika Öberg fra Franke Futurum tilpasser sin forklaring til ældre og børn:

”Hvordan jeg forklarer afhænger af, hvem jeg skal forklare det til. Til et mindre barn siger jeg, at jeg arbejder meget med en pc og møder mange mennesker. Hvis jeg havde sagt, at jeg arbejder med HR, ville de sikkert have troet, at jeg var frisør: ”Hvad – arbejder du med hår?”. Til min onkel som er i 65-års alderen kan jeg ikke sige HR, men at jeg er personaleansvarlig og arbejder med personalespørgsmål.”

Solbjørg Myren, FiresafeSolbjørg Myren fra Firesafe har en lignende tilgang:

”Det er som regel de yngste eller de ældste, som ikke forstår begrebet ”HR”, og jeg forklarer det lidt forskelligt afhængigt af alder. Hvis de er ældre, siger jeg, at jeg er personalechef. Når veninder til min datter på 18 spørger, så forklarer jeg, at jeg arbejder med mennesker i organisationen. Jeg arbejder med at ansætte og udvikle mennesker og sørger for, at de får de rigtige ansættelsesaftaler og gode ledere”.

Arbejder med mennesker

Ida Janghed, Hilti SverigeEt typisk svar er, at man arbejder med mennesker eller mere specifikt ”sørger for at mennesker trives på deres arbejdsplads, så de kan udføre deres arbejde bedst muligt”.

”Enkelt forklaret handler det om at forvalte den menneskelige kapital, som findes i en virksomhed. Hvordan man får mennesker til at gå i samme retning, til at ville engagere sig og støtte op om virksomhedens vision. Det handler også om at skabe forudsætninger for en sund virksomhedskultur, som får mennesker til at trives, arbejde og bidrage til fantastiske resultater", fortæller Ida Janghed, HR-direktør i Hilti Sverige.

Kari Strande, BorregaardEn anden forklaring med fokus på tiltrækning, udvikling og afvikling, kommer fra Kari Strande, der er HR-direktør i Borregaard:

”Jeg siger, at jeg har ansvar for, at Borregaard får rekrutteret de rigtige mennesker samt videreudviklet deres kompetencer gennem blandt andet lederstøtte og kompetenceprogrammer. Samtidig hjælper jeg til, hvis medarbejdere skal forlade organisationen”.

Martina Danko, Lantmännen CerealiaMartina Danko, som er HR-konsulent i Lantmännen Cerelia, forklarer også sin rolle med udvikling af mennesker som det centrale. Hendes fokus ligger imidlertid på udvikling af mennesker, som har en chefrolle:

”Jeg plejer at sige, at mit job er at hjælpe cheferne til at blive bedre chefer. Det bliver hurtigt kompliceret, hvis jeg skal gå i dybden med mit arbejde, men hvis nogen er meget interesserede og stiller mange spørgsmål, så forklarer jeg mere. Min hovedopgave er at sørge for, at cheferne kan udføre deres arbejde så effektivt og smidigt som muligt.”

En del af helheden

Lisa Pira, SolarEn anden version af forklaringen af HR-rollen kommer fra HR-specialist Lisa Pira fra Solar. Selv om hun aldrig har forsøgt at forklare sine børnebørn, hvad hun arbejder med, så tænker hun, at det er vigtigt at forklare hendes rolle i sammenhæng med arbejdspladsens kerneforretning:

”Skulle de spørge, ville jeg nok fortælle at min arbejdsplads sælger lamper og strømafbrydere. Og at jeg arbejder med mennesker for at sikre, at vi har en arbejdsplads, hvor så mange som muligt har det godt og trives med det de gør, og hvor man har mulighed for at udvikle sig og udføre et godt stykke arbejde”, forklarer hun.

Så hvad laver Chandler Bing egentlig?

Chandler er ”IT Procurement Manager” med speciale i statistisk analyse og rekonfiguration af data, hvad det så end betyder? Senere bliver han tekstforfatter i et reklamebureau. Så ved du det!

Tilbage