Fra vinklub til Skandinaviens største HR-netværk

HR Professionals Scandinavia har vokset sig til Skandinaviens største netværk siden 2009. Åben videndeling og stifterens mission om at sætte HR som effektiv og strategisk funktion på dagsordenen har tiltrukket mere end 10.000 tilhængere

Alexandra ForsbergDet skulle egentlig kun være hyggelige ”efter-arbejde-møder” for en gruppe tidligere HR-studerende på Stockholms Universitet, da Alexandra Forsberg stiftede HR Professionals Scandinavia. Hun ville holde kontakten efter studiet. Men flere kom til, og dét, der var tænkt som et mindre fællesskab, har siden spredt sig til hele Skandinavien.

”Jeg startede netværket for at kunne møde mine studiekammerater over et glas vin, men siden kom andre erhvervsaktive HR-folk til,” siger Alexandra Forsberg.

Tanken var at samle fagfolk omkring opfattelsen af HR som en forretningskritisk og effektiv funktion i virksomheder.

”Jeg mente, at man ikke tog HR seriøst nok, og ville have, at man tog HR alvorligt,” siger hun.

Siden netværket blev startet i 2009 er antallet af følgere vokset, så der nu er mere end 10.000 HR-chefer, lønadministratorer, konsulenter og mange andre med i netværket. En af forklaringerne på det store medlemstal er de klare holdninger, som Alexandra Forsberg har til HR’s rolle i en virksomhed.

Hun var meget synlig i studiemiljøet med klare og udtalte holdninger til HR-funktionen i en virksomhed. Hendes klare udmeldinger i studielivet satte gang i en bølgeeffekt, først gennem studiemiljøet og siden også i virksomhederne udenfor universitet. Netværket er vokset organisk frem næsten uden reklamer. Selv forklarer hun, at hun kan lide at samle personer og er åbne overfor deres holdninger.

”Jeg havde været meget klar i mine udtalelser om, at HR skulle have en strategisk placering i virksomhedens ledelse. Medlemmerne er kommet efter jeg har kommunikeret på sociale medier uden at have påtvunget nogen et budskab, men lader det være op til medlemmerne at invitere hinanden og sætte dagsordenen,” siger hun.

Nogle medlemmer mødes stadig til et glas vin efter fyraften, og siden er planer om mere formelle heldagskonferencer og vidensaftener kommet til, foruden et omfattende online debatforum, hvor medlemmerne spørger og svarer på alt mellem himmel og jord inden for strategisk HR, lønadministration, rekruttering og meget mere.

Lytter til hinanden

Netværkets store styrke er den hjælp, som medlemmerne giver til hinanden i diskussionsforum, konferencer og til netværksmøder. HR spænder vidt som fag og dækker områder fra IT til jura og organisationsudvikling. Hver dag kan byde på nye og uprøvede udfordringer, som den HR-ansvarlige skal løse.

”Mange HR-ansvarlige sidder alene med opgaverne i virksomhederne og har ingen at spille bold op ad for at få modspil og inspiration til nye og mere effektive måder at gøre tingene på. Hos HR Professionals Scandinavia kan de udveksle ideer med andre virksomheder,” siger hun.

HR-folkene i netværket interesserer sig for alle aspekter af HR, så der er altid mulighed for at få svar på næsten hvad som helst.

”Det vil også være nogen i netværket, der kan bidrage med erfaringer og viden inden for Workforce Management som ledelsesværktøj. Når det gælder software med relevans for HR, så er der eksempelvis mange, der vil vide mere om andres erfaringer med forskellige systemer. Og de får oftest brugbare og detaljerede svar. Det er den slags vidensdeling, som netværket bygger på,” siger Alexandra Forsberg.

Tilbage