Analyse: Vækst i nordisk efterspørgsel på Workforce Management-løsninger

Det viser den netop offentliggjorte rapport fra det anerkendte amerikanske analysefirma IHS, som for første gang nogensinde har lavet en kortlægning af brugen af workforce management i Norden

Rapporten, som er IHS' fjerde i rækken, fremhæver tre ting:

  • For det første, at workforce management efterspørges i stigende grad af de nordiske virksomheder.
  • For det andet, at danske Mark Information placerer sig som markedsledende i Norden med en andel på 19,3 % af markedet – med SAP som nærmeste konkurrent (17,8 %) og Kronos og Oracle med markedsandele på omkring 10 %. Kilde: IHS Inc. (NYSE: IHS)
  • Og sidst, men ikke mindst, at efterspørgslen efter workforce mannagemen-løsninger bestemt ikke bliver mindre. Faktisk forventer IHS en gennemsnitlig vækstrate på 7% i årene frem mod 2018 på det nordiske marked – væsentlig over forventningerne til både Europa og til markedet globalt.

Top 5-leverandører af Workforce Management i Norden

At det specielt er i Norden, at der er stigende efterspørgsel efter workforce management-løsninger, overrasker ikke Market Analyst, Sam Grinter, IHS Inc. (NYSE: IHS), der har gennemført analysen i rapporten, Han påpeger, at væksten i de nordiske lande har været stærkere sammenlignet med Central- og Sydeuropa, og at den er drevet af forbedrede økonomiske forhold og en stigende efterspørgsel på udskiftning af forældede workforce management-systemer.

Ifølge Grinter er den helt grundlæggende årsag, at såvel private som offentlige virksomheder uafbrudt skal forholde sig til strammere budgetter, større risiko og knivskarp konkurrence. Desuden forventes det, at yderligere tilkøb af software-moduler til planlægning, optimering og opgavestyring også vil drive væksten på et marked, hvor kunderne søger at maksimere effektiviteten i deres arbejdsstyrke.

At det forholder sig sådan kan Jens Henning, Business Development Manager hos svenske Lantmännen Maskin, nikke genkendende til: ”Tid er penge - planlægning af ledig plads i bookningssystemet er nøglen til økonomisk rentabilitet. Det er de sidste 10 % af tiden hver dag, der giver indtjening på bundlinjen. Derfor skal vi sikre, at de er produktive. Workforce management giver os mulighed for at styre arbejdsstyrken langt mere optimalt”.

Det er ikke kun i Sverige, at det er sådan. Også Steinar Gundersen, Manager, AF-IT Subsea SAP Support hos norske Aker Solutions, bakker op om det synspunkt: ”Det er den daglige overvågning af ordreflow og bemandingen i produktionen, der er den afgørende faktor for at nå i mål. For os er den daglige detaljerede ordre- og timeopfølgning derfor helt afgørende”.

Aker Subsea bruger ERP til at styre projekter og tilhørende produktion af undersøisk udstyr. Fremadrettet ser Steinar Gundersen også dette som det absolut vigtigste ved fortsat brug af workforce management. ”Det er helt afgørende, at et WFM-system, eksempelvis ProMark, kan supplere og integreres med SAP” påpeger Steinar Gundersen.

Den funktionalitet er også i høj kurs hos Lantmännen Maskin. Jens Henning uddyber dette. ”Vi har en god løsning, der er specialtilpasset og integreret med vores ERP. Men selve systemet er ikke alt. Det kræver dygtige medarbejdere hos leverandøren af systemet at forstå kundens unikke behov. WFM er det værktøj, der hvis det anvendes korrekt, giver store effektivitetsgevinster”.

CEO Torkel Olrik om Workforce Management-markedet i NordenAt det specielt er den høje efterspørgsel efter effektivitet, der er drivkraften på det nordiske marked, kommer ikke bag på CEO Torkel Olrik fra Mark Information:

”Vi bruger hvert år mere end 30 procent af budgettet til forskning og udvikling af nye produkter, og det sker i tæt samarbejde med nuværende kunder. For os er det vigtigste udgangspunkt kundernes behov, og kombineret med den teknologiske udvikling, giver det hele tiden smartere og enklere løsninger. Det er der stærk efterspørgsel på i det nordiske marked, og jeg er utrolig glad for, at det er den vare vi kan levere”.

Workforce Management som konkurrenceparameter er vigtigere end nogen sinde, og ifølge IHS vil nye og smartere funktionaliteter samt fokus på mobilitet og SaaS-løsninger få en stadig større betydning på det nordiske marked i fremtiden.

Tilbage